Tuesday, April 2, 2013

Notlar: Heat, Knicks, Sansür...

Popovich, 1 Aralık'ta oynadıkları Heat maçında yıldızlarını dinlendirme kararı almıştı. Akabinde David Stern'in verdiği $250.000'lık cezayla beraber tüm gündem değişmişti: "Koçlar istedikleri oyuncuları istedikleri akşam dinlendirebilirler mi... Geleneklere böylesine ters düşen kararlar 82 maçlık normal sezonun cazibesini erozyona uğratmaz mı... Önceden bilet almış olan taraftarların veya planlarını maça göre ayarlamış televizyon seyircilerinin mağduriyeti nasıl telafi edilecek... Peki ceza gerekse bile bunun yazılı kurallar çerçevesinde ifade edilmesi gerekmiyor mu... David Stern'in kafasına göre cezalar vermesi diktatoryal alışkanlıklara zemin hazırlamaz mı..."

Geçen akşam oynanan rövanş maçındaysa LeBron, Wade ve Chalmers kadroda yoktu. Heat, Spurs karşısında yıldızlarını dinlendirme kararı almış ama bu kararı sakatlık bahanesiyle sunarak kurallara uygun hale getirmişti. Aylardır tartışmaların yoğunlaştığı muvzuya geliyoruz: Sakatlığın ciddiyeti nasıl tespit edilecek?

Tartışmanın neresinde durduğumuz önemli elbette. Fakat usulü belirlemek belki de daha mühim. Usulü belirlenemeyen bir cezaî müeyyide, her daim diktatüre manzarası resmetmeye mahkum olacaktır.

(Not: Çılgın bir istatistik vereyim: LeBron son 5 sezondur normal sezonun son maçını oynamıyor. Birkaç ay önce karaladığım istatistik çalışmasında yıldızların dinlendirilmesi muhabbetinden uzun uzun bahsetmiştim. Mevzu maalesef "yaşlı oyuncuları dinlendirmek" yerine sakatlık bahaneleri sunmak gibi çözümlerle tolere edilemeyecek kadar karışık. Önümüzdeki haftalarda lotarya hedefleyen takımların tanking yapmasıyla -ve elbette ki önümüzdeki sene tüm mesaisini 2014 draft'ı için harcayacak GM'lerin hamleleriyle- iyice bıkkınlık veren bir hale gelebilir normal sezon.)

Win The Game
Nadiren NCAA seyrediyorum. Fakat geçen akşam Heat'in LeBron&aWade'i dinlendireceğini öğrenir öğrenmez Duke vs Lousville maçına göz gezdirmeye karar verdim. NOOOOOOOO! Pitino'nun maç sonu açıklamaları için buralara bir yerlere tıklayınNCAA'in Kuzey Amerika spor coğrafyasındaki en büyük köle ticarethanesi olduğuna dair uzun uzun yazmak istemiştim ama konuşmaya mecalim yok.

-Kevin Ware'den bağımsız olarak sakatlık videoları paylaşma muhabbeti:
4 senedir blog tutuyorum, 1 kere bile sakatlık videosu paylaşmadım. YouTube'a girip sakatlık videoları izlemek beni fazlasıyla üzdüğü için böyle garip alışkanlıklarım yok. Twitter'da birbirine linkler gönderen insanlardan da zerre haz etmiyorum. Fakat...
Sakatlık videolarını kimsenin paylaşmamasını, internetin hiçbir mecrasında bu görüntülerin bulunmamasını talep etmek alabildiğince komik. Kıçımızdan uydurduğumuz ahlak kuralları veya iğrençlik tanımları üstünden internette sansür hayallerine dalınca iq'muz deniz seviyesine iniyor. Dünya'da bazı insanlar böyle görüntülerden haz duyduğu için zilyonlarca gore sitesi var. Hepsini tek tek sansürlemek mümkün değil... ve zaten saçma. Fazlasıyla basit olmasına rağmen tam anlamıyla dahiyane bir fikrim var: Bakmak istemediğimiz linklere tıklamayalım. Fakat...
Herhangi bir uyarı olmaksızın bu görüntüleri sunmak, yani insanların karar vermesine müsaade etmeksizin onların haklarını gasp etmek, yalnızca spor müsabakası seyretmek isteyen insanlara zorla kanlı görüntüler seyrettirmek kabul edilemez. Özellikle televizyonculukta bu görüntüleri haber olarak tanımlayan kurumlar varsa bile insanları önceden uyarmalı ve aynı pozisyonun tekrarını birden fazla kere göstermemeli. Yavaş çekimde gösterenlerin çarmıha gerilmesi de kabulümdür.

Miami Heat'in pick&roll savunması: Birkaç senedir NBA izleyen hemen her insan, Heat’in tercih ettiği pick&roll savunmasını fark etmiştir muhtemelen. İki Heat oyuncusu, rakip ball-handlerın önüne adeta bir duvar örüyor. Bu sayede ya rakibi tuzağa düşürüp topu çalıyorlar ya da ikili oyuna fırsat vermiyorlar. (Uzun savunmacının tuzak kurmak amacıyla rakip balll-handler'a baskıya gelmesi için kullanılan pek çok terim var: hedge, blitz...)
Yukarıdaki resimde Wade ve Haslem, 3'lük çizgisinin dışındaki Gordon'a ikili baskı yapıyor. Perde sonrası içeri devrilen uzunu (Lopez) bir anlığına boş bırakmış gibi görünüyorlar ama topu tutan oyuncuya (Gordon) pas imkanı vermedikleri için ikili oyunu henüz başlamadan bitirmiş oluyorlar.

Başka bir ayrıntı da Mike Miller'ın yaptığı yardım savunması. NBA'de hemen her takım devrilen uzun için yardım savunmasını bu şekilde getirir. (Yani weaksideda yay etrafında bekleyen bir şutörün savunmacısı.) Fakat Miller'ın getirdiği yardım savunmasının zamanlaması önemli. Gordon'un, Lopez’e dengesiz bir pas atmaya cesaret edememesini sağlıyor. Üstelik yardım savunmasını erken getirdiği için esas adamına (Aminu) anında dönebilme şansını da kaybetmiyor.

Pick&roll ihtimali tamamen yok olduğu için Gordon, diğer kanattaki Aminu'ya pas veriyor. Haliyle Haslem, Wade'le beraber Gordon'a yaptığı baskıyı bırakıp Lopez'e geri dönüyor. Miller da kendi adamına (Aminu) geri dönüyor (eğer yardımı geç getirmiş olsaydı, esas pozisyonuna geçmesi de zor olacaktı).
ve Heat agresif savunmasıyla ikili oyunu başarıyla püskürttüğü için Hornets hücuma baştan başlamak zorunda kalıyor.

Şimdiki videoda hem ball-handler'a yaptıkları baskıya, hem de weakside köşeden hemen yardım savunması getiren isim Wade olduğunda senaryonun nasıl geliştiğine dikkat edin.


Heat’in agresif hamleleri rakibin hücumunu bitirmezse, Heat oyuncuları için savunma rotasyonu başlıyor. Şimdiki videoda tek tek oyuncuların reaksiyonlarına bakın. 
Heat önce ilk ikili oyunu püskürtüyor. Daha sonra Hornets sağ köşede Brian Roberts ve Lopez’le yeni bir ikili oyun deniyor. Haslem ve LeBron, Roberts’a ikili baskı yapıyor. Fakat Roberts, pası Lopez’e ulaştırınca, diğer köşedeki Miller yardım getiriyor. Bu defa Miller’ın sol köşedeki adamı (Aminu) boş kalınca, Lopez ona pas atıyor. Fakat Chris Bosh yardıma geliyor ve en sonunda Wade’in de doğru pozisyon almasıyla topu kazanıyorlar.

Tabii Heat’in stratejisini nihaî bir ikili oyun savunması olarak düşünmemek lazım. Pick&roll günümüz basketbolundaki en etkili oyun ve kesin bir çözümü yok. Mesela Bulls’un PnR savunması Heat'in prensiplerine tamamen ters ama yine de etkili. Her takım kendi kadrosuna göre en ideal savunmayı inşa etmeye çalışıyor. LeBron, Wade, Battier... Miami Heat'in atletik ve iyi savunma yapan oyuncuları için bu agresif savunma kalıplarını uygulatmak Spoelstra'nın önemli başarıları arasında.


Mavericks'in video ekipleri genelde çok güzel işler çıkarıyorlar. Hem salonda gösterdikleri, hem de internet için hazırladıkları videolar arasında mega eğlenceli olanları var. Yukarılarda bahsettiğim netameli konuların ağırlığından kurtulmak için YouTube hesaplarına koydukları videolardan ilk aklıma gelenleri liste halinde suuyorum.

2. Nothing stops a Maverick
1. Güllekafa Nowitzki Efendi'nin Feza Maceraları

Knicks sezon başında iki oyun kurucu ve tek uzunla oynuyor, Melo'nun 4 numara oynadığı sistemle oluşturdukları ideal alan paylaşımını, iki oyun kurucunun rahatalattığı (veya Kidd'in çaktırmaksızın kontrol ettiği) nefis pas akışıyla besleyerek rakiplerini mağlup ediyordu. Daha sonra farklı sebeplerle Woodson line-up'larla oynamaya başladı.
-Kidd'in çok fazla dakika alması, yaşı sebebiyle performansına yansıdı.
-Savunmada büyük problemler yaşadıkları için iki numarada Iman Shumpert'ı denedi.
-Woodson garip bir şekilde tüm alan paylaşımını yok edecek bir karar alıp iki uzuna döndü (Hatta Kurt Thomas ve Marcus Camby ikilisini denediğinde balataları sıyırmış ve twitter'da, bunun bir geçiş süreci olduğunu, playoff'larda 4 uzunlu sisteme döneceklerini yazmıştım.).
-Melo'nun sakatlıkları, geldiği gibi giden Amar'e, Chandler'ın sakatlığı ve Kenyon Martin'in gelişi...
Woodson, normal sezon boyunca ortaya çıkan problemler karşısında soğukkanlılığını koruyamamış ve sezon başında kendi eliyle inşa ettiği düzeni, yine kendi eliyle imha etmişti. Son dönemde toparlamış gibi görünüyorlar. Üst üste 8 maç kazandılar. John Schuhmann, bu süreçte tekrar çift oyun kurucuya dönülmesini ön plana çıkarmış. Son dönemde tek uzun kullanmaya gayret ettikleri de unutulmamalı. Şuradan son 8 maçtaki line-up çizelgesine bakabilirsiniz. Ne olması gerektiği aşağı yukarı belli zaten (JR Smith'in, Melo'nun, hatta Kenyon Martin'in iyi performansları elbette ki önemli ama onları özel kılan bireysel başarılar değil, sezon başında inşa ettikleri yapı.).

Knicks'in Heat için ciddi bir tehlike oluşturamayacağı kesin. Fakat ilk turda sorun yaşamamak veya ikinci turda Pacers'la başabaş mücadele edebilmek için kendilerini daha iyi kılan özelliklere sıkıca sarılmalılar.

ps. Mesela Grizz bile sosyalizmden vazgeçse elinde pota altı kalır. Knicks ise alan paylaşımı ve spacing'i bırakınca Gayya Kuyusu derinliğinde bir foseptik çukuruna benziyor.
Rastgele Notlar
-Al Horford neredeyse her özelliğe sahip ve neredeyse her özelliğine hak ettiğinden daha az değer verilen bir basketbolcu.
-Andre Drummond çok az insanın kabul edildiği bir kulübe katıldı.
-LeBron'un Miami senelerindeki hücum tercihleri, şut bölgelerindeki değişiklikler ve sair Kirk Goldsberry infografikleri
-Kobe toplam sayı istatiğinde Wilt'i (31,419) geçerek lig tarihinde en çok skor üreten 4. oyuncu oldu. Jordan'ı geçeceği kesin. Karl Malone ve Kareem'i geçmesiyse kaç sene daha oynamak istediğine göre değişecek. Unutmadan, Kobe aynı zamanda NBA tarihinde en çok şut kaçıran isim.
-Ginobili sakatlandığı için 3 hafta yok. Sezon boyunca sürdürdüğü istikrarsız performansını playoff'ta ne seviyeye getireceği meçhul. Elbette Manu'nun hücuma getirdiği derinlik eşsiz ama artık Spurs'un hücum liderinin Parker olduğunu, Duncan'ın son dönemde MÜK-KEM-MEL oynadığını, Kawhi Leonard'ın muhteşem bir genç oyuncu olduğunu düşününce pek problem yaşamayacaklarını tahmin etmek güç değil.
-Bir perdeden fazlası.
-Yukarılara eklediğim, Hakeem ve Shaq'in bisiklete bindiği fotoğraf, Taco Bell reklamı çekimlerinden.
-MWP Paskalya Bayramı'nı kutluyor. Zaten sakatlığı sebebiyle pinekleyecek bol bol vakit bulan MWP'nin twitter hesabı, paralel evren haber bülteni gibi şu sıralar. Ara ara göz atın.