Wednesday, May 16, 2012

Heat vs Pacers (2. Maç)

Chris Bosh karın kaslarından sakatlandığı için ilk maçı bitirememişti. Konferans finallerine dek dönemeyecek gibi görünüyor. LeBron'la Wade'in oyunları birbirlerine benzediği için herhangi birinin yokluğunda diğerinin performansı pek düşmüyor. Fakat Bosh, her ikisi için de çok kritik. Zaten sebeplerini 1567 kere anlatmışımdır; tekrardan Temcit Lisesi Pilav Günü'ne katılmamıza gerek yok. Yalnızca hücumda rakip uzunları dışarı çekip penetre alanı yaratmasından bahsetsek bile yeter. Mesela LeBron&Wade dün akşam 4. çeyrek ortalarına dek şutlarının yalnızca 1/4'ini boyalı alandan kullanma şansı buldular.
İlk bakışta eksiklik hissedilmiyor.LeBron zaten normal sezonda aldığı dakikaların %24'ünü uzun forvet pozisyonunda geçirip şahane performans göstermişti. Fakat sürekli olarak bu mevkide oynaması mümkün değil. Pek çaktırmasa bile insan olduğu için tüm ribaunt yükünü çekmesi, rakip uzunları box out etmesi, pick&roll'de hem perdeyle boğuşup hem de orta mesafeden şut bulan guard'lara yetişmesi mümkün değil. Üstelik yumuşak bir seriden bahsetmiyoruz.

Serinin teması zaten sertlik. Kötü basketbol izliyoruz (Tıpkı Doğu'daki diğer seri gibi.). 3. çeyrekte Indiana çok sert savunma yapıp Heat'i durdurmayı başardı (Bu çeyrekte maç boyu en iyi hücum ettikleri dakikaları yaşadılar üstelik. Pozisyon başına 0.7 sayı.). İkinci yarıda James&Wade hariç takımın kalanı %13'le 6 sayı atabildiler. Serinin ruhunu belirleyen sertlik ve gerginlik için iki güzel örnek vereyim
                                               
David West şutlarının yanı sıra iyi de pas veriyor ama Indiana'nın hücumu da osuruktan teyyare (%38). Son 2,5 dakikada Indy iki 3'lük, dört serbest atış ve bir turnike kaçırdı (maaşallah). Heat daha kötü hücum ettiği için maçı Pacers kazandı; Wade'in son 4 dakikada 5'te 1 isabet kaydetmesi, LeBron'un 2'de 0 atıp kullandığı 2 serbest atışı da kaçırması...

Son şut meselesi. Özetleri izleyince LeBron&Wade yerine Chalmers imzalı 3'lükle karşılaşıyoruz. İnternet yine çıldırdı tabii; "LeBron korkak, LeBron'un nefesi yetmedi..." Bence yıldızların her zaman ön plana çıkmasına lüzum yok (Hele bu örnekte Chalmers daha iyi 3'lükçü.). Mesela Horry kariyeri boyunca asla all star seçilmedi ama hatırladığım 5+ kritik şutu var (örnekleri sonsuza dek çoğaltabiliriz: Paxson, Kerr, Fisher, Kenny Smith, 2011 model Jason Terry...). Fakat takımın süper yıldızı son toptan kaçınca diğer rol oyuncularına boş şut kalmıyor. Son anlarda bencilleşmek NBA süper yıldızlarının kaderi.

Serinin uzaması Miami için çok kötü haber. Hem LeBron, hem de rotasyonu daralmış olan Heat yorulacak. İşler karıştı, olaylar gelişecek. David West'in maç sonunda sevinen arkadaşlarına kızıp, "Heat'i eleyene dek sevinmeyeceğiz" dediğini görünce Indiana'daki atmosferin nasıl olacağını ön görmek mümkün.

1 comment:

Anonymous said...

Chalmers'in son hücumu kullanmasi normal ama cizilen hücum cok daha iyi olabilirdi. Pacers'in son hücüumda Wade ve Lebron odakli bir defans yapacagini düsünürsek, Chalmers icin daha rahat bir son sut imkani saglanabilirdi. Oysa adam Wade ve LeBron'un tam ortasindan sut atti. Hatta Lebron'un savunan oyuncu bile tek bir adimla o sutu rahatsiz etti.

Ayrica Barbosa da cok kritik zamanlarda katki sagladi diyebiliriz sanirim. En cok 3. ceyrekte Lebron'un önünü kesip attigi fastbreak hosuma gitti.