Monday, May 7, 2012

Mavs Balığa Çıktı

4. maçı önde götüren Mavericks James Harden'a takıldı (son çeyrekte 15 sayı). Westbrook Thunder'daki en atletik oyuncu. Durant (lider) yalnızca Thunder'ın değil, ligin en iyi skoreri. Fakat takımdaki en zeki basketbolcu belli: Harden. Saha görüşü olağanüstü olduğu için doğru pasları veriyor, istediği an skor üretebiliyor, bencil olmadığı için hücum ritmiyle de halvet olmuyor üstelik. Basketbol bu sakalın altında. Tek kelimeyle hastasıyım. Bazı süper kahramanlar da boş durmayıp Harden'ın 4. maçtaki highlight'larını YouTube'a eklemişler.
                   
Mavericks cephesindeyse olaylar daha karışık. Zaten sezon başında Mark Cuban 2013'ü hedeflediğini belli etmişti. Dwight ya da D-Will hayallerine dalıp kadrodaki önemli isimlerle sözleşme yenilemeyen Cuban'ın 2012 playoff'larından tek beklentisi vardı: süpürülmemek. Basketbol tanrıları deyin, karma deyin, şans deyin... Mavs süpürüldü (Eğer Anthony Davis için 1,5 sene boyunca tanking yaparsanız Charlotte gibi tarihin en kötü takımı olmaktan kurtulmanız pek mümkün değil nitekim.). Basketbol tanrılarının gazabına uğraması bir yana, X-Files'a yakışır garip tesadüflere de konu oldu.

Geçtiğimiz playoff'larda şampiyon apoletleri takınmış Lakers'ı süpüren Mavs, son şampiyon ünvanını süpürülerek kaybetti[1]. Hmmm. 2006 Finaller'inde 4-2'yle Mavs'i geçip şampiyonluğa uzanan Heat, sonraki sezon ilk turda süpürülmüştü. Bu defa Mavs (Heat'i 4-2 mağlup eden takım) aynı kadere mahkum oldu.
Mesela 90'ları domine eden Bulls 99'da playoff'lara bile ulaşamamıştı (Jordan yok, Pippen yok, ne var lan it?). Fakat Bulls'un aksine yukarıda saydığım örneklerde takımların temel parçaları değişmediği[2] halde sonuç hüsran oldu. Mavericks önümüzdeki günleri balık tutarak geçirecek.
______________________________
[1]Seneye Lamar Odom hangi takımla sözleşme imzalarsa imzalasın, playoff'larda süpürülmekten kurtulamayacaklarını iddia eden spiritüalist basketbol yorumcuları da mevcut. Geçtiğimiz günlerdeyse Odom'dan garip bir açıklama geldi: "Seneye yeni P. Diddy olacağım." Anlayan beri gelsin.

[2]Kareem ve Magic'i kaybememesine rağmen 1981 ilk turunda elenen Lakers'a (1980 şampiyonu) benzetebiliriz. Mesela tüm lig tarihinin en acayip takımların biri olan 1983 Sixers (Moses, Dr J, Anrew Toney, Mo Cheeks...) rahat rahat şampiyonluğa ulaşmıştı. Fakat ertesi sene çok zayıf bir kadrosu olan New Jersy Nets'e ilk turda kaybedeceklerdi.

No comments: