Wednesday, May 23, 2012

Top 5: Garip Serbest Atış Teknikleri

Kariyeri boyunca %45'le faul kullanan, bu alanda enfes rekorları elinde tutan (mesela bir maçta 18'de 1 atmak), emekli olduktan sonraysa siyasete atılan Chris Dudley'i bu listede göremeyeceksiniz. %41.7 ile istatistik tarihinde yeni bir çağ açan Ben Wallace'tan da bahsetmeyeceğim. Benim konum belli: İzlerken mindfuck etkisi yaratan garip şut teknikleri. Desmond Mason, Shawn Marion gibi efsaneleri bu listeye alamamak beni de en az sizin kadar yaralıyor ama listeyi 5 kişiyle sınırladım.

5. Rick Barry
NBA çevrelerinde pek sevilmez. Hatta egosu yüzünden nefret edeni de bol bol var. Kariyerinin zirvesinde ABA'e geçen (1967'de 35.5 ortalamayla NBA sayı kralı olduktan sonra üstelik), tüm takım arkadaşlarını aşağılayan, tüm rakiplerin saf nefretini kazanmış, 5 sene sonra NBA'e geri döndüğünde Warriors'a bir şampiyonluk kazandıran, ertesi sene Batı Finalleri'nin 7. maçında küsüp şut atmamaya karar veren, bazı siyahlarla iyi geçinememiş bir adam.

Fakat olağanüstü bir oyuncu olduğunu inkâr etmek süzme salaklık (Örnekleri çok.). Serbest atış yüzdesi de çok etkileyici: %90. Tabii öyle garip bir teknik kullanıyor ki mükemmel yüzdesine rağmen listeye girmemesi imkânsız: Karpuzlama. Aslında böyle şut atmanın fiziken daha mantıklı olduğu biliniyor ama maç esnasında kullanılamayacağı için normal  basketbol fundamental'ına tamamen aykırı.
                                                   

4. Wilt
4 kere MVP, 2 kere şampiyon, 7 kere sayı kralı, 11 kere ribaunt kralı, 1 kere asist kralı (Yoruldum.)... Yalnızca ilk 3 senesinde yakaladığı rakamları yazıyorum: 44 sayı, 24 ribaunt, 4 asist?!? Fakat rezalet serbest atışları (%51) sebebiyle pek çok kritik maçta saklanmayı tercih ettiğini, büyük anlardan kaçtığını biliyoruz. Mesela 7. maç karnesi şöyle: 4 galibiyet, 5 mağlubiyet.

Hatta rezalet serbest atış kullandığı için maç sonlarında rakip takımların sürekli faul yaptığı (bkz. Hack-a-Shaq) Wilt, NBA'deki bir kuralı değiştirecekti. Artık son 2 dakikada topla ilişkisi olmayan oyunculara faul yapmak teknik faulle cezalandırılıyor.
                                                   

3. Shaq
1962 model Wilt'ten sonra lig tarihinin gördüğü en dominant performansları sergilemiş olabilir mi? 1960-65 Oscar, 87 Jordan, 06 Kobe... Hiçbiri 2000 ve 2001 senelerindeki Shaq (II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın yaptığı bir deney olduğu söylenir) gibi yavaşlatılamayan bir etki yaratmamıştı. Wilt için godfather diyen Shaq, serbest atışlarda da ustasının yolundan yürüdü: %52.

2. Bill Cartwright.
Kemerlerinizi bağlayın, uçuşa geçiyoruz.
                                                  

1. Chuck Hayes.
                                                   
Son sözü Red Auerbach'a bırakıp, "herkesin kas hafızası kendine" diyorum: Jamaal Wilkes'in mide bulandırıcı tekniği ve Rick Barry'nin garip tercihi.

No comments: