Sunday, June 10, 2012

Lucy

35 sene önce bugün Lusia "Lucy" Harris, New Orleans Jazz tarafından draft edildi. Lig tarihinde resmen draft edilen ilk kadın.

Kolej kariyerini Delta State'te geçiren Harris, ikinci senesinde (1975) kadınlar ligi şampiyonluğa ulaşmış (Hem de threepeat apoletiyle finallere gelen Mighty Macs'i yenerek.). Beyazların hakim olduğu bir okulda okuduğu, takımdaki tek Afro-Amerikalı basketbolcu olduğu için taraftarların ırkçı tezahüratlarına maruz kalmış bazen: "Umursamaz, basket atmaya uğraşırdım."

1976'da kadın basketbolu Olimpiyatlar'a kabul edilmişti. Harris, Olimpiyatlar Tarihi'nde basket atan ilk kadın basketbolcu oldu. Delta State'i üst üste üç şampiyonluğa taşıdıktan sonra Jazz tarafından draft edilmesine rağmen NBA'de bir kere bile forma giymedi (Houston Angels'a katılmış.). 1992'de Hall of Fame'e takdim edilmiş.

Not: Bu da böyle garip bir post oldu. Ha bi de tam anlamıyla resmileşmemiş olmasına rağmen NBA'in kadın basketbolcularla ilişkisi şu örneğe dek uzanıyor.

1 comment:

Shifty said...

glory road diye güzel bir film izlemiştim çıktığı yıl. zenci basketbolcular ile ilgiliydi. filmin konusu hakkında belki daha detaylı şeyler biliyorsundur. bu tip spordaki politik durumları da paylaşmanı isterim. ayrıca belki tavsiye edeceğin film ve diziler de vardır :)