Monday, April 16, 2012

Hornets New Orleans'ta Kalacak

Hornets bir buçuk senedir NBA yönetimi tarafından idare ediliyor. Yönetimin tek amacı var: Takımı satmak. Aslında takımı alıp başka bir şehre taşımak isteyenler var. Fakat Stern, doğal afetlerle mahvolmuş şehri NBA heyecanından mahrum etmek istemiyor. Altın bir fırsat yakaladılar. NFL takımlarından New Orleans Saints'in sahibi Hornets'e talip olduğunu açıkladı.

Bana sorarsanız bunca uğraşa gerek yok. David Stern bana danışsa (Telefonlarıma çıkmıyor piç.) başka pazarlara yönelmesini emrederdim. Hornets pek çok şehirde daha fazla taraftar bulabilir, daha büyük başarılar elde edebilir.

New Orleans cazın doğduğu şehir olarak bilinir. 1920'lerden beri kamyonculardan pazarcılara dek herkes caz dinler. Hatta çalar veya mırıldanır. Şehrin kendine has dinamikleri NBA gibi alakasız bir kültürler uyuşamıyor (uyuşamadı ve uyuşamayacak.). Şehirde çok az basketbol seyircisi var. Hatta New Orleans'ta kurulan ilk takım olan Jazz, Utah'a taşınmıştı(1). En önemli sebepleri yeteri kadar gelir elde edememeleriydi. 2000'lerin ortasında Katrina kasırgası tüm şehri yıkınca Hornets camiası da Oklahoma'ya taşınmış ve dopdolu tribünler önünde oynamaya başlamıştı. Bir daha New Orleans'a taşınmayacakları konuşuluyordu ama iki sene sonra geri döndüler. İnsanlar bu geri dönüş için tek mantıklı sebep bulabiliyorlardı: Harap olan kentin moralini düzeltmek. NBA yönetimi all-star maçını da New Orleans'ta oynatarak şehir halkının acılarını hafifletmek istemişti.


Tabii birkaç sene sonra tribün gelirleri iyice düştü. Hornets iflas bayrağını çekti ve NBA Yönetimi'ne devredildi. O günden beri takımı boşaltıp yeni bir şirkete satmaya çalışıyorlar. CP3'yi Clippers'a gönderdiler(2).

Geçtiğimiz senelerde SuperBowl Şampiyonluğu yaşayan New Orleans Saints'in sahibi (Tom Benson) Hornets'i almaya karar verdi. Stern bayram etti tabii: "New Orleans ülkenin hazinelerinden biri. Biz de  Hornets için mükemmel bir aday bulduk." 330 milyon dolar karşılığında takımı devredecekler. Ben hala New Orleans'ın NBA'le ilişkisinin sorunlar yaratacağını düşünüyorum (Yine de Stern kararlı. 2014 all-star'ı da New Orleans'a verecekler mesela.). En azından takımın ismini değiştirmeli, şehrin ruhunu sahiplenmeliler. Zaten Benson da şöyle bir şeyler söylemiş: "Jazz gibi bir isim bulmamız lazım. Bu ismi alabilir miyiz, kullanmamıza izin verilir mi?.. Üstünde çalışıyoruz. Aslında yarın değiştirmek isteriz ama henüz izin alamadık. Geri de çevrilmiş değiliz. Çünkü Stern ve yönetimdekilerle iyi ilişkilerimiz var. Ve isim değiştirmek için her gün başlarına dikileceğiz."(3)

*

(1)Utah Jazz. NBA'de irili ufaklı pek çok saçmalığa rastlıyoruz. Ama en büyüğü bu takımın ismi. Mormonların, muhafazakarların yaşadığı bu eyaletin cazla alakası yok. Değiştirin. Hemen.

(2)Lakers büyük fırsatın üstüne atladı. Odom ve Gasol'ü göndermeye bile razıydılar. Takasın gerçekleşmesi an meselesiydi. Hatta Kobe ve CP3 telefonda konuşup gelecek sezon neler yapacaklarını bile konuştular. Ama NBA yönetimi izin vermedi. CP3 Lakers'a giderse, şampiyonun yönetim tarafından tayin edildiği imajı oluşacaktı. Daha kötü olsa bile Clippers'ın teklifini kabul ettiler (Eric Gordon+Chris Kaman+draft hakkı). Bu olay açığa çıkınca Lakers cepehesinde küçük bir deprem yaşandı. Lamar Odom gönderilmek üzere olduğunu duyunca takasını istedi ve Dallasa gitti mesela.

(3)Sana sesleniyorum Utah Eyaleti! Allah aşkına, Tengri aşkına, vicdan aşkına isminizi değiştirin (New Orleans da hak ettiği isme kavuşsun.). Hep beraber yeni bir isim bulalım: Utah Kuzuları (Lamb of God), Utah İlahileri, Utah Ayetleri...

No comments: