Sunday, April 15, 2012

Top 5: Bıyıklı Basketbolcular

Geçenlerde James Harden'ın saç ve sakal stilinden bahsetmiş, farklı imajlardan hoşlandığımı söylemiştim. Şimdi aklıma geldi, lige pala bıyıklı bir adam lazım. Moda olmasın ama birkaç temsilcisi olsun. En son Adam Morrison vardı. Jordan'ın Bobcats'i draft'ta üçüncü sırasından Morrison'ı seçince Yeni Larry Bird(1) geyikleri almış başını yürümüştü. Bir Jordan olamadığını biliyoruz. Morrison 2 yüzük kazandı. Ama 2010 Finalleri'nde oynamadı bile. Merak etmesin, para sıkıntısı çekmez. LA'de tanınan bir adam olduğu için isterse saçlarını kestirip porno sektörüne atılabilir.
                     

Adama Morrison'dan yola çıkıp lig tarihindeki meşhur bıyıkları listelemeye karar verdim. Birkaç haftalığına imaj değiştiren adamları değil (Mesela geçenlerde Jordan'ı Hitler bıyığıyla da gördük ama saçsız kılsız suratıyla hatırlıyoruz.), kariyeri boyunca yeniçeri gibi, Barış Manço gibi, Tom Selleck gibi parkelerde gezinen adamları listeye aldım. NBA'de oynayamamış basketbolcuları zaten göz ardı ettim (ABA'in önemli oyuncularından Wendell Ladner'ı bu yüzden koyamadım. NBA ve ABA birleşmeden bir sene önce, yani daha 26 yaşındayken ölmüştü.). 40'larda, 50'lerde de dev bıyıklı adamlar olabilir. Arada kaçırdığım basketbolcular vardır belki de. Fakat 24 saniyelik şut saati icad edilmeden önceki maçları izleyecek kadar da uçmuş değilim.


Pek çok oyuncu listeyi son anda kaçırdı: Walt Frazier, Hakeem, Artis Gilmore, John Lucas, Dr J, Kareem... İlk 5 ise şöyle,

5. Sir Charles. Muhteşem basketbolcu. Korkunç fotoğraf. Sırf şu fotoğraf yüzünden bıyık fikrinden vazgeçme noktasına geldim.


4. Larry Bird. Gezegende 1986 Finalleri'nin seyretmeyen insan kaldı mı? Eğer seyretmediyseniz bu ismi yazarken neler hissettiğimi bilmiyorsunuz. Ayrıca arkadaşım sen neden 80'lerdeki Celts vs Lakers finallerini seyretmiyorsun? 1984 Finali'ni izlememiş NBA sever mi olur amk?


3. Phil Jackson. Knicks'le 2 şampiyonluk yaşadı. Tabii yalnızca bir rol oyuncusuydu. Jackson 7-8 sayı atarken Willis Reed pota altında çılgın atıyor (1970 Finalleri. Efsanevi 7. maçta Wilt'i denize döktü), Walt Frazier ise hücumu yönetiyordu. Derken Jackson emekli oldu. Sonra olaylar gelişti.


2. Kurt Rambis. 80'lerdeki efsanevî Lakers kadrosuyla 4 şampiyonluk kazandı. Elbette ki yalnızca bir rol oyuncusuydu ama bu işin en iyilerindendi. Pota altında sürekli savaşan, bencillik yapmayan bir oyuncudur. Gözlükleri sebebiyle Superman (Clark Kent) derlerdi(2).


1. James "Buddha" Edwards. Birinciliği hak ediyor. Yolda görsem korkudan taşaklarım büzüşür, saçlarım beyazlar, son gücümle kaçarım. Zaten tipinin götürdüğü takıma gitti. 80'lerin sonunda iki kere şampiyonluğa uzanan Pistons'ta kritik rollerden birini üstlenmişti (10 sayı, 5 ribaunt). Başka pek çok takımda da yer aldı. Hatta kariyerinin son senesinde (1996) Bulls'la bir yüzük daha kazandı (tabii neredeyse süre almıyordu.) ama Bad Boy olarak hatırlanır.


*

(1)"Asla ama asla ama asla başka bir Larry Bird olmayacak." Magic Johnson

(2)Shaq Dwight'ın Superman nick'ini çaldığını söylüyor. Ama nick'in mazisi çok eskilere dayanır. Rambis'e Superman diyen ilk isim: Chick Hearn. Staples Center'daki efsane spiker. İsmi salonun tavanında dalgalanıyor. Hemen salonun önündeyse heykeli var.

No comments: