Tuesday, April 17, 2012

Playoff Yarışı Çıldırdı

VAHŞİ BATI
Dün gece çılgın bir maç vardı: Dallas Mavericks vs Utah Jazz. 3 kere uzatmaya gitti. Bir haftalık adrenalin ihtiyacını karşıladı; son saniye basketleri, kritik top kayıpları... Dev performanslara da şahit olduk; Nowitzki'nin 40 sayısı, Jefferson'ın 28 sayı ve 26 ribauntluk performansı, Millsap'in kritik anlardaki hırsı. Millsap'e under dog dedik, dark horse dedik, all-star eşiğine geldi. Herifçioğlu 18'de 5 attığı maçta bile oyunun içinde kalmayı başardı. Galiba Millsap'i seviyorum.
                            
3 uzatmayı kenara koyalım. Bu maç bir intihar bombacısı gibi Batı'daki play-off yarışının ortasına daldı ve tüm dengeleri alt üst etti. Şu an 8. sıra yarışı şöyle:
Phoenix: 32-29
Rockets: 32-30
Utah: 32-29
  • Phoenix kendi sahasında OKC, Clippers, Denver ve Spurs'le oynayacak; deplasmanda yalnızca Utah maçı kaldı. Oha diye haykırıyorum. Bu ne amk.
  • Rockets üç kere deplasmana gidecek: Dallas, New Orleans, Miami. Zor olacak. İçeride daha kolay maçları var: Warriors ve New Orleans.
  • Utah içeride Magic, Phoenix ve Portland'la oynayacak. Dwight'sız Orlando'yu ve off tuşuna basmış olan Portland'ı yenerler. Phoenix maçı çok kritik.


BATI ZİRVESİ
Batı'daki çılgın play-off yarışı bununla bitmiyor. Dün gece Clippers OKC'yi yendi. Bu sıradan maçın sonucunda garip şeyler oldu; Spurs Batı birinciliğine oturdu, Clippers Lakers'ı ensesinden yakaladı (Aralarında 1 maç var.). Üstelik Lakers 2 kere Spurs'le (Bu gece ilk ayağını seyredeceğiz.), 1 kere OKC ile oynayacak. Kobe'nin dinlendiğini de hatırlatayım. Clippers ise nazaran kolay maçlar oynayacak: Nuggets, Suns, New Orleans, Hawks, Knicks. Yine de Lakers'ın 3.'lüğü kaptırması mümkün değil. Clippers'ta CP3 hariç işler sıkıştığında sorumluluk alacak hiçkimse yok. Hatta takımın koçu yok. Playoff'lara kalacaklar ve ilk turda Memphis'e elenecekler. CP3 süpürülmelerine izin vermeyecektir ama maalesef o kadar. 
Sadece Üç Adam Şut Atabilir

Sıkıştırılmış sezonda herkes San Antonio'nun yorulacağını, son maçlarda düşüşe geçeceğini sanıyordu ama hiçbir oyuncuyu zorlamadıkları için çılgın atıyorlar. Spurs'te işler iyi gidiyor; İsmini bile yeni duyduğumuz oyuncuların iyi performansları, Parker'ın çılgın atması... OKC ise defalarca yazdığım problemler yüzünden kötü gitmeye başladı. Maç başına 18 asist yapıyorlar. Ligdeki diğer iddialı takımların hepsi 20+ asist yapıyor. Şu an okumatka olduğunuz kelimelerin üstüne tıklarsanız, belki de en iyi ve derin kadroya sahip olmalarına rağmen OKC'nin neden şampiyon olamayacağını okuyabilirsiniz. Fikstürleri çok zor değil (2 Sacramento maçı var mesela.) ama Spurs'un maçları da çok zor değil. Zaten San Antonio Batı birinciliğini kovalamıyor, play-off'lara bakıyor. Eğer bu iki takım karşılaşırlarsa Thunder'ın 4 maç alması bence imkansız. Memphis ve Lakers San Antonio'ya daha çok problem çıkaracaktır muhtemelen.


DÜN GECEKİ BİR BAŞKA UNUTULMAZ MAÇ: NEW ORLEANS VS CHARLOTTE
ehehe...[1] 


LEBRON. CLUTCH?
Maç boyu attığı 37 sayının 17'si son 5 dakikada geldi. Üstelik bu sayılar Miami'nin son 17 sayısıydı. Oha! LeBron en son 2007'de Detroit'e karşı crunch time'ı bu kadar iyi oynamıştı galiba[2]. Üstelik abuk subuk fade away'ler denemek yerine sürekli ptaya yüklendi. Kendi yeteneklerini maksimum seviyede kullanıp tek başına maçı aldı.

                             

LeBron'un ligdeki en iyi oyuncu olduğunu herkes biliyor. Fakat iki maç kritik anlarda ön plana çıktığı için kimse maç sonlarını iyi oynadığını, büyük oyuncuya dönüştüğünü iddia etmeyecek. Kusura bakmasın ama LeBron 2 maçla kefaret ödeyemez. Cleveland'dan ayrılmadan önce oynadığı Boston serisinde takımını terk etti. Sahaya çıkıp oyuna ve takımına küsmek basketboldaki en büyük günahtır. LeBron'u affetmek mümkün değil. Üstelik geçen sene finallerin son 4 maçında korkunç son çeyrek performansları (2 ya da daha az sayı) göstermiş ve herkesin taşak konusuna dönüşmüştü. LeBron kendini play-off'larda kanıtlayacak. New York serisi 6. maça uzarsa MSG'ı dolduran taraftarların ne hâlde olacağını düşünün; kudurmuş köpekler gibi, kan kokusu almış köpekbalıkları gibi 48 dakika boyunca çığlık çığlığa LeBron'u baskı altına almaya çalışacaklar. O dakikalarda ne yapacak? Bulls'un savunması ve Chicago seyircisiyle baş edebilecek mi?
Unutmadan Hem Wade, hem de Rose sakatlık problemleriyle boğuştuğu için Miami ve Chicago yavaşladı.  Doğu Finali'ni kazanan takımın şampiyon olacağını düşünüyordum ama iki takım da playoff öncesinde iyi görünmüyor. Üstelik Celts toparlandığı[3] için Doğu play-off'larında da işlerin karıştığını düşünebiliriz. Celts Bulls'u eleyebilir. Yalnızca %30 ihtimal veriyorum ama eleyebilir. Peki LeBron'un iradesi, Celts'in tecrübesine karşı koyabilir mi? 1,5 ay sonra LeBron'un ve Heat 3'lüsünün tarihteki yeri hakkında daha düzgün yorumlar yapabileceğiz.


DOĞU KONFERANSI'NDA ALT SIRALAR
Celts, Magic ve Hawks'ın galibiyet/mağlubiyet sayıları eşit: 36-25. Ligin bitmesine 4 5 maç var. Her şey olabilir gibi görünüyor ama örümcek hislerimi kullanarak size playoff sıralarını söyleyeyim: Boston dördüncülüğe, Hawks beşinciliğe, Orlando ise altıncılığa oturur. Magic'in dağıldığını biliyoruz, Hawks aynı çizgide ilerliyor, Celtics ise Atlantik birincisi olacağı için rahat.
En alt sıralar biraz daha karışık. Knicks ve Sixers'ın galibiyet/mağlubiyet yüzdeleri eşit: 31-29. New York inişli çıkışlı sezonun ardından ilk kez Carmelo önderliğinde iyi oynamaya başladı. Koç d'Antoni gidince oyun temposu Carmelo'nun istediği hâle geldi. Amar'e sakatlanınca savunma yerli yerine oturdu (Şu an manyak savunma yapıyorlar.). Geri döndüğünde bile hücum liderliğini Carmelo'ya verecektir. New York'un keyfi yerinde. 7.'liği kaptırmayacaklar. Philly'nin hali ise içler acısı. Sezon boyunca iyi gitmişlerdi ama son 2 ayda tamamen dağıldılar. Orlando bile ayakta durmaya çalışıyor ama Philly şalteri indirmiş durumda. 2 maç gerideki Bucks bile 8. sırayı alabilir.
  • Sixers Pacers'la içeride oynadıktan sonra 5 maç boyunca deplasmana gidecek: Cavs, Pacers, Nets, Bucks, Pistons. Kolay gibi görünüyor ama Sixers'ın %100 kazanacağı bir maç yok. O kadar kötü oynuyorlar.
  • Bucks'ın fikstürü de son maç (Boston deplasmanı) hariç kolay: Wizards, Pacres, Nets, Raptors, Sixers.
25 Nisan'da aralarında oynayacakları müsabaka 8. sıranın kime gideceğini belli eder. Unutmadan bu gece Doğu Konferansı'nda enfes bir maç var: Celts vs Knicks. Tam Rondo'nun triple double yapacağı maç (Bu sezon 6 triple-double yaptı. Rondo hariç 2 triple double yapan yok.). Carmelo da 30'u geçebilir (Son 7 maçtır %51'le 32 sayı atıyor.). Maç New York'ta. Seyredin, seyrettirin.


*


[1]Seyredenler bu işkenceyi ancak birkaç senede unutabilir. Charlost Bobcats'in ne hâlde olduğunu anlatmıştım. Yanına Araf'ta kalmış New Orleans'ı da koyunca ortaya mükemmel istatistikler çıktı. Hornets %34'le attı, Bobcats ise %30'la. Maçı kim kazandı? Ne fark eder.
[2]2007 playoffları. Doğu Konferansı Finalleri. Beşinci maç. LeBron takımının son 30 sayısının 29'unu atıyor ve tarihteki en acayip playoff performanslarından birine imza atıyor. YouTube'da onlarca videosu var. İnsan seyredince hayran kalıyor.
[3]Garnett 5 numara oynuyor. Hem Garnett, hem de Bass dışarıdan skor üretebildiği için rakip uzunlar pota altını boş bırakmak zorunda kalıyor. Rondo'ya ve hatta biraz da Pierce'a penetre edecek alan kalıyor. Avery Bradley akıl almaz bir savunmacıymış, tüm Dünya yeni öğrendi. Bradley ve Rondo'nun rakip kısalara yaptığı baskı muazzam. Hâlâ uzun rotasyonu çok sınırlı ama tehlikeli bir takıma dönüştüler. Danny Ainge gerizekalısı şans eseri takımı dağıtmayı beceremedi ve Celtics ivme yakaladı. Biz bunları zaten daha önceki kitaplarımızda yazmıştık.

No comments: