Tuesday, April 24, 2012

Özgürlük Anıtı

En İyi Savunmacı Ödülü muhtemelen Tyson Chandler'a[1] gidecek. Fakat en iyi dış savunmacı diye bir ödül olsa, bu sezon ya Tony Allen ya da Luol Deng[2] kazanırdı. Grizzlies tam saha baskı uygulayan bir takım. Hatta NBA'de bu işi onlardan iyi yapabilen yok. Memphis guard'ları (Conley&Allen) rakip kısaları boğuyorlar. Üstelik Tony Allen hem danalar gibi sahada koşturuyor, hem de rakibin süper yıldızını savunuyor. Zaten fantastik hareketleriyle değil, inatçılığıyla tanınan bir basketbolcu. Fakat dün akşam güzel bir hareket yaptı: Özgürlük Anıtı; Amerikan futbolundaki meşhur numaralardan biri. Hareket şöyle[3],
                         
Tamam, basketbolda pek işe yaramayabilir ama hoş görünüyor. Peki futbolda işe yarar mı? Amerikan Futbolu bilmeyenler için kısaca anlatayım. Quarterback bir eliyle pas verirmiş gibi yapar ama o sırada topu diğer eline alıp sırtının arkasında saklar. Bu sırada running-back çaktırmadan topu quarterback'ten alır ve koşmaya başlar. Ben anlatınca olmuyor,
                                                

***

[1]New York Knicks şu an ligin önemli savunma takımlarından birine dönüşmek üzere. Geçen sene 105,7 sayı yiyorlardı; bu sezon 94,8. Geçen sezon ligde en çok sayı yiyen 3 takımdan biriydi Knicks. Melahat Hanım Anaokulu Kız Öğrenciler Basketbol Takımı bile müdafaada Knicks'ten daha başarılıydı (Ciddiyim. Geçen sene yeğenimin maçını seyretmiştim.). Unutmayalım ki, savunma özürlü bir bünye olan Amar'e takımın pota altında yer alıyor. Bu dramatik değişimin en büyük sorumlusu (yaklaşık %89.4'ü) Chandler.

[2]Derrick Rose sakatlıkları yüzünden normal sezonun neredeyse yarısını kaçırdı. Bulls'un lig birinciliğine ulaşmasında aslan payı koçun; tüm oyuncuların da payı var. Fakat Luol Deng önemli sağlık problemleriyle boğuşmasına rağmen sürekli sahaya çıkmaya çalıştı. Üstelik her maç rakip süper yıldızlarla boğuşmak zorunda kaldı.

[3]O değil de Tony Allen double dribble denen naneyi yapmış gibi görünüyor. Hakemler düdük çalıp topu Cavs'e verebilirlerdi.

No comments: