Friday, April 13, 2012

Kobe Lover vs Kobe Hater

FreeDarko imzası taşıyan The Macrophenomenal Pro Basketball Almanac isimli bir kitap var. 2008'de yayımlandı; yani Kobe son iki şampiyonluğunu kazanmadan önce.

Herkes 2000'lerin ortasında Kobe'nin ne kadar çok eleştirildiğini hatırlıyordur. Lakers Hanedanı yıkıldığında tüm suç Kobe'nin üstüne yıkılmıştı (Shaq gazetecileri istediği gibi yönlendiren ve sempatik görünmeyi başarabilen bir oyuncu. Gittiği her takımda problemler yaşadığını 2010'lara dek tam anlamıyla fark edememiştik.). Yüz milyonlarca insan Kobe'yi suçlayıp eleştiriyor, kendi başına yüzük kazanamayacağından bahsediyordu. Fakat arkadaş sosyopat olduğu, deli gibi çalıştığı, kendini tamamen basketbola adadığı için hücum gücü tanrısal seviyelere gelmişti. Başta Lakers taraftarları olmak üzere milyonlarca insanın da sevgini kazanmıştı. Tarihte insanları bu kadar kutuplaştıran çok az sporcu vardır. Delicesine sevenler ve ölesiye nefret edenler her gün başka iddialarla gazeteleri, televizyonları, forumları işgal ederlerdi.

2012'den bakınca Kobe'nin 5 şampiyonluk yüzüğü var; nefret edenler sakinleşti. Yaşlandığı için eskisi gibi 60+ sayı atmıyor; aşık olanlar daha olgun bir bakış açısına erişti. Fakat birkaç sene öncesine kadar işler tamamen farklıydı. Shoals'un kitabında bir grafik buldum. Kobe-sever ve Kobe-hater cephelerini kısaca özetlemiş.

No comments: